Proffs på fönster sedan 1984
Ordlista
Här kan du hitta ord som används i branschen gällande fönster och dörrar.
Vridfönster
Vridfönster är ett fönster med en fastkarm och en båge. Vridfönster öppnas utåtgående och kan vridas i 180 grader som gör det lätt att rengöra det invändigt.
U-värde
Ett U-värde är ett mått och märkning för hur värmetätt och isolerat ett fönster är. U – värdet avgör fönstrets isoleringsförmåga samt hur mycket värme som passerar in och ut genom fönstret. Ju lägre ett fönsters U-värde är, desto bättre isolerat är det.
Trä/aluminium
Fördelen med en kombination av trä och aluminium är att produkten blir nästintill underhållsfri. Livslängden blir längre tack vare ett starkt yttre material. Dessutom är U-värdena oftast lägre på ett trä/aluminium beklätt fönster.
Modulmått
Modulmått är det måttet man har i väggen där fönstret ska monteras. Det faktiska måttet är alltid mindre än modulmåttet för att det ska passa in i vägen. Första siffran i ett modulmått är bredd andra är höjd 10x12. 10=bredd 12=höjd.
Bröstning
Bröstning kallas den delen av en altandörr som har ett annat material än glas. Bröstningens övre del linjeras ofta med ett tilliggande fönster för att skapa symmetri.
Karm
Karmen är ytterramen på ett fönster. Där sitter bågen/ramen med glaset samt beslag och gångjärn.
Sidoljus/överljus
Med ett sidoljus/överljusfår du möjlighet för att skapa ett extra ljusinsläpp i samband med din ytterdörr.
Fönsterdörr
Fönsterdörr är den allmänna benämningen på altandörr/balkongdörr. De finns med bröstning i olika storlekar samt som helglasad.
Tillagd i kundvagnen